Ideaal om gezond te blijven: hardlopen met Carla in het Diemerpark


Foto: Trainer en coach Carla Vandermeer  genietend in het Diemerpark  

Wendy Mittemeijer en Leen Pauwels

Carla Vandermeer woont in Watergraafsmeer. Ze gaat ongeveer 2 keer per week naar het Diemerpark om er hardlooptraining te geven aan groepjes. Sinds kort is dat vooral personal training en coaching aan 1 of 2 mensen. Maar ook dan gaat ze ervoor. Als je haar ziet trainen straalt ze. En dat is haar kracht. Carla is ondernemer in hart en ziel. Ze heeft dus ook haar eigen bedrijf: Gezond met Carla. En ondertussen loopt het storm.

Ze geeft de trainingen het liefst in de buitenlucht, in de natuur. Daarom traint ze graag in parken. En van alle parken het liefst in het Diemerpark. Waarom? Het Diemerpark heeft alles wat je je als trainer kunt wensen. Carla: “Het is mooi, het is groot en het is weids!  Zodat je er allerlei rondjes in kunt lopen: korte en lange. Dat zorgt ook voor variatie. En langs het lange rechte asfaltpad op de Diemerzeedijk staan exact om de 200 m paaltjes, wat handig is voor hardlopers.”

Wat Carla ook aanspreekt is dat het natuurgebied heuvels heeft om tegenop te lopen. Tja, waar vind je die nou hier? Ook is er genoeg “meubilair” dat je kunt gebruiken voor oefeningen: zo gebruikt zij de brug voor het beenzwaaien, boomstammen voor opdrukken of buikspieren, en de stenen op de grote heuvel om jumps op te maken. De fitnessapparaten gebruikt ze niet, die zijn minder geschikt voor die oefeningen.

Haar favoriete plek is het strandje. Het heeft lekker mul zand. “Het strandje is een heerlijke plek voor oefeningen en om zomers in af te koelen. En in januari gaan we erheen voor een ‘winterduik’!“ Dat het water er schoon is, is ook een voordeel, vindt Carla. En het strandje lijkt zo’n zeldzame plek zonder hondenpoep. Toch fijn bij grondoefeningen.

Haar klanten met wie ze in het Diemerpark traint, komen uit IJburg. De lopers trainen dus in hun eigen achtertuin, maar dan zonder die hekken en schuttingen. Ze komen om aan hun conditie te werken, sterker te worden of ‘gewoon’- om weer gezond te worden. Veel klanten blijven lang bij Carla. Ook als ze weer gezond zijn: om gezond te blijven. Lopers die bij haar trainen geven aan zich niet alleen gezonder en fitter in hun lijf te voelen, maar zich door haar benadering ook meer ontspannen en gelukkiger te voelen.

 “Waar ik het meest van hou? Het ruige karakter van het park.”, zegt Carla zonder twijfel met een lach op haar gezicht. Ook vindt ze een grote plus dat er weinig zwerfvuil ligt. Dit komt doordat veel IJburgers regelmatig samen zwerfvuil rapen. Ook doen steeds vaker kinderen daaraan mee. Het waren dus toch niet de Diemerpark-kaboutertjes.  

Wat ze minder leuk vindt in het park is dat er vandalisme is en dat dingen die stuk zijn niet gerepareerd of vervangen worden. Loslopende honden zijn soms ook een probleem voor haar hardlopers, al is ze er zelf nu aan gewend intussen. Gelukkig komt er binnenkort voor de honden een grote uitrenplek in het park. Fijn voor de honden, en de lopers. 

“Wat ik wel soms mis is een toilet, omdat ik vaak lang buiten ben!”, grinnikt Carla. “En een kopje koffie! Maar ik vind het goed dat er geen horeca is, want dat zou ten koste gaan van de rust en sfeer van het park.” Gelukkig staat er geregeld een kleine bakfiets met de heerlijkste koffie in het park, de Rolling Rendezvouz. En soms eten de hardlopers van Carla een gevulde koek bij de Bakkersfiets, net buiten het park. Dat is dan dik verdiend.

Zin gekregen om aan je gezondheid te werken? Ga er eens op uit en ontdek hoe leuk het is om net als Carla te sporten in het Diemerpark!

Wilt u zich inzetten voor behoud van natuurgebied Diemerpark? Teken dan nu hier de petitie: https://petities.nl/petitions/stop-de-plastificering-van-het-diemerpark?locale=nl

Advertentie