Manuel en Özütok over parkeren in het Diemerpark

Letterlijke weergave van een interview/debat
tussen Nevin Özütok (GroenLinks) en Ivar Manuel (D66)
– thans 2 van de 3 leden van het Dagelijks Bestuur van de Bestuurscommissie van Amsterdam Oost –
uitgezonden door IJburgTV op 3 maart 2014.

Manuel en Ozutok

http://ijburgtv.nl/nieuws/article/1821/d-66-en-groenlinks-over-parkeren-in-het-diemerpark/

Interviewer: Welkom bij het tweede debat vandaag in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen 2014. Vandaag bij mij aan tafel: Nevin Özütok van GroenLinks en Ivar Manuel van D66. Welkom.
Ivar Manuel: Ja.
Nevin Özütok: Dank je wel.
Interviewer: Ideologisch gezien liggen jullie, beide partijen, wel redelijk tegen elkaar aan. Maar er zijn ook verschillen. Ik wil het even hebben over bijvoorbeeld het parkeren in het Diemerpark. En daar is de laatste maanden nogal ophef over. Wat is het standpunt van GroenLinks hierin.
Nevin Özütok: GroenLinks wil dat parken ook parken zijn het liefst geen auto’s ook in het park is. Dus als het gaat om het sportpark: standpunt van GroenLinks is: geen auto’s in het park. Alleen voor hulpdiensten, voor gehandicapten, en voor laden en lossen.
Dus op het moment dat je de parken ook echt openzet voor parkeren, dan is het hek echt van de dam. Wij houden van de parken omdat parken ook zoveel mogelijk groene ruimten moeten zijn. Nu komt er sportvelden, hartstikke goed, moeten zoveel mogelijk kinderen ook daar naar toe. IJburgers kunnen gewoon op de fiets. En bezoekers kan wat ons betreft in de straten daar om heen, Oeverzeggestraat, maar ook de parkeergarage heb je voldoende ruimte om het daar voor bezoekers die van buiten komen om daar parkeren te faciliteren.
Dus wat mij betreft: Diemerpark autovrij.
Interviewer: En wat D66 betreft?
Ivar Manuel: Nou laat ik aansluiten op het laatste, op de laatste zin van Nevin: Diemerpark autovrij. Daar ben ik het op zich wel mee eens, dat je in een park niet parkeert, dat is logisch.
Maar het Diemerpark is niet alleen maar een park. Het Diemerpark is ook een sportpark.
Er zijn een aantal sportvelden voor hockey en voetbal. En natuurlijk, als je op IJburg woont kan je makkelijk met de fiets naar die sportvelden toe.
Maar als je als sportvereniging IJburg, als AFC IJburg, als je mee wil doen in de competitie, als je ook andere teams wil uitnodigen om te komen spelen hier op IJburg, dan moet je die andere teams ook wel faciliteren.
Je moet niet tegen mensen zeggen van: parkeer maar onder de Albert Heijn en maak maar een wandeling van 20 minuten door de regen en de kou en dan kun je een keer met jouw team tegen ons komen spelen. Dat is gewoon niet aardig.
Dat is een soort competitievervalsing. Dus ik denk dat je bij een sportpark, in de buurt van een sportpark, moet je zorgen dat de tegenstanders, dat de, zeg maar de teams die je komen bezoeken, dat die dan een bepaalde plek hebben om hun auto te parkeren.
En dat moet je natuurlijk niet doen ín het park, want het Diemerpark moet groen blijven, het Diemerpark moet autovrij blijven, maar je kan het wel langs de rand van het sportpark doen.
En dat zouden wij het liefst zien op een manier waarbij je zegt: nou, de IJburgers komen op de fiets, de bezoekers kunnen, een beperkt aantal auto’s natuurlijk, kunnen daar parkeren. En liefst dan zo dat ze aan de ene kant er ín rijden, dat je maar één keer last hebt, ook als IJburger, van de auto’s die aankomen en dat via de andere kant dus via het Zeeburgereiland bijvoorbeeld weer weg rijden.
Interviewer: Ja. Competitievervalsing.
Nevin Özütok: Ik denk dat je komt te sporten om te sporten. Dus. Die clubs willen met elkaar sporten.
Interviewer: Ja.
Nevin Özütok: En ik vind… ik bedoel het zijn wel jongens en meisjes die gewoon van sport houden hè. We willen aan de ene kant obesitas voorkomen, bestrijden, en aan de andere kant zeggen we van ja, sporters kunnen, moeten eigenlijk met de auto komen, tot aan de velden. Dat vind ik echt niet van deze tijd.
Ivar Manuel: Nee maar dit dit dit…
Nevin Özütok: Het zijn geen watjes. Ze kunnen echt wel dat stukje lopen.
Ivar Manuel: Nee maar dit dit is een beetje flauw. Want die sporters, toevallig mijn kinderen sporten hier op IJburg, die kinderen van de andere teams, die komen van, die komen uit Oostzaan, die komen uit Amstelveen. Die kunnen echt niet even op de fiets hier naar toe komen. Dus die moeten hier naar toe gebracht worden. En als je dat met het openbaar vervoer zou willen gaan doen, dan is dat veel te complex en te ingewikkeld. Dan duurt zo’n sport-ochtend enorm lang.
Dus het is wel degelijk zo dat bezoekende teams, dat kinderen van bezoekende teams, het best even met de auto gebracht kunnen worden.
En dan is het wel aardig om te zorgen dat ze in de buurt van de kleedkamer afgezet kunnen worden.
En als je ze hier onder de Albert Heijn parkeergarage, als je ze daar laat parkeer… of de auto’s laat parkeren, dan is het een enórme wandeling.
En die wandeling maak ik ook regelmatig. En als het dan een beetje waait en regent, nou dan ben je helemaal verkleumd voordat je überhaupt in de buurt van het sportveld bent.
En dat kan je gewoon niet doen, voor een bezoekend team.
Nevin Özütok: Ik ben daar hier niet van overtuigd. Ik denk dat er nog steeds alternatieve mogelijkheden zijn waar om goed met de sportclubs te kijken hoe zij dit nou kunnen ontwikkelen. Dat er veel te makkelijk is gezegd: er moeten parkeerplaatsen gewoon in het park komen. Terwijl er ook in de straten daar om heen, daar buiten, ook plekken genoeg is.
Dus de discussie gaat er over, als je sport, moet je dus echt helemaal tot aan het veld met de auto gebracht worden? Nou we zien al dat kinderen en jongeren heel erg gewend zijn om overal met de auto vervoerd te worden. U bent óók van de duurzaamheid.
Ivar Manuel: Ja.
Nevin Özütok: U wilt ook dat kinderen meer gaan fietsen.
Ivar Manuel: Ja.
Nevin Özütok: Of lopend naar school gaan. En dat ouders daar ook een voorbeeld moeten geven.
Ivar Manuel: Ja.
Nevin Özütok: Maar als het om sporten gaat, zit u daar anders in.
Ivar Manuel: Nee.
Nevin Özütok: Dit begrijp ik dus niet.
Ivar Manuel: Dan luistert u niet goed naar mij.
Ik vind dat de kinderen van IJburg, als ze thuis spelen, hockey of voetbal, dat ze gewoon met de fiets naar het sportveld moeten gaan. Dat kan makkelijk, want je woont hier op IJburg, je hebt een fiets en je fietst even naar je sportveld.
Maar als je een bezoekend team bent, en je komt uit Zaandam, dan moet je ook hier op IJburg kunnen komen. Dat kan niet met het openbaar vervoer, dat is te ver weg. Dat kan je ook niet doen door ze te laten parkeren ergens in een zijstraat.
Die zijstraten staan gewoon vol, dat zijn de parkeerplaatsen voor de bewoners. En dan moet je zorgen dat zo’n kind redelijk warm en comfortabel in de búúrt van het sportveld komt, zodat hij of zij zich kan gaan omkleden en die wedstrijd kan gaan spelen tegen AFC IJburg.
Als je zegt: parkeer maar bij de Albert Heijn garage en maak eerst maar een wandeling van een half uur en ga je dan eens omkleden, dan kom je daar helemaal blauw en verkleumd dat veld op, en het ís echt koud daar, en die brug ís echt heel erg lang om te lopen, ja, dan is dat competitievervalsing.
Dat moet je gewoon niet doen.
Interviewer: Dat hebben we al gehoord. Maar daar wil ik nog even iets anders over zeggen. Kijk je zegt van…
Nevin Özütok: Mag ik daar nog één ding aan toevoegen?
Interviewer: Ja.
Nevin Özütok: Een technisch ding. Er zijn in de straten eromheen waren er wel voldoende plaatsen te creëren, dus dat wil ik wel even kwijt. Dat is niet juist wat u zegt, dat er geen plekken zijn in de straten voor bezoekers. Want die waren er wel.
Ivar Manuel: Er zijn nu in de straten volgens mij op dit moment niet genoeg plekken. Dat weet ik ook, omdat ik, wat ik al zei, ik kom hier zelf, je kan daar niet, op zaterdag kan je daar niet parkeren, want die straten staan helemaal vol met auto’s. Dus je bent wel degelijk aangewezen op die parkeergarage onder de Albert Heijn.
Als u zegt: ik wil méér parkeerplekken in de straten in de buurt van het sportveld maken, ja dat zou een keuze kunnen zijn,
Interviewer: Precies.
Ivar Manuel: Maar dat zou niet mijn primaire keus zijn want het zijn echt parkeerplekken…
Nevin Özütok: Dat is mijn keus.
Ivar Manuel: …het zijn echt plekken voor mensen die alleen zaterdag komen bezoeken.
Nevin Özütok: Daar verschillen wij wezenlijk.
Interviewer: Dat is duidelijk. Alleen dan als u zegt van: nou ja alleen de bezoekende clubs mogen hier parkeren, hoe wou u dat doen? Dan kan je niet gaan staan van: ja, laat maar ‘ns even zien dat je níet van IJburg komt.
Dus als het slecht weer is gaan mensen ook daar met hun auto parkeren.
Dus dat kan je eigenlijk bijna niet controleren. Wat hoe denkt D66 dat op te lossen?
Ivar Manuel: Nou je kan het op verschillende manieren doen.
Je kan bijvoorbeeld de aanrijroute over het Zeeburgereiland laten lopen, dat je alleen maar bij het sportpark kunt komen via het Zeeburgereiland en via die dijk, en dat je dan, zeg maar, wég rijdt via IJburg. Dan is het voor IJburgers al helemaal niet interessant om eerst helemaal naar het Zeeburgereiland te rijden, helemaal óm te rijden om dan naar het sportpark te gaan.
Dus dan wordt fietsen al een stuk makkelijker. Dan zal je zien dat veel IJburgers toch altijd voor die fiets blijven kiezen. En dat moet je dan doen door te zeggen: je komt naar binnen via de dijk zal ik maar zeggen…
Interviewer: Ja.
Ivar Manuel: …met een slagroomboom bijvoorbeeld, en je gaat weer weg via IJburg. Dus je komt er in, en je gaat er uit. En dat is voor IJburgers dan niet interessant, want die gaan niet helemaal om rijden.
Interviewer: Ja.

—–