Globale informatie

Hou het Diemerpark Groen!

Hoe zot wil je het hebben?

Op 12 minuten lopen van sportvelden in het Diemerpark is een openbare parkeergarage die grotendeels leeg staat.
Niettemin wil het gemeentebestuur om speciaal voor bezoekers van de sportvelden, die daar 1 of 2 keer per jaar een uitwedstrijd spelen, in het Diemerpark parkeerplaatsen aan te leggen.

Wat is het Diemerpark?

Het gebied langs de Diemerzeedijk dat nu Diemerpark heet, was ooit een gigantische vuilnisbelt waar ook zwaar giftige materialen werden verbrand. Om de aanleg van de wijk IJburg mogelijk te maken is het vuil ‘ingepakt’ en is een park ontstaan dat zich heeft ontwikkeld tot hét groengebied voor IJburgers.In het park stikt het van de dieren, waaronder zeldzame soorten. Het park is onderdeel van de Amsterdamse Hoofdgroenstructuur en is vooral beroemd door de honderden konijnen die er rondhuppelen. Door het park loopt ook de belangrijke fietsroute tussen IJburg en de rest van Amsterdam naar de Nesciobrug. Deze ligt over het Amsterdam-Rijnkanaal en is de langste fiets- en voetgangersbrug van Nederland.

Autoverkeer in het Diemerpark is niet nodig en zeer ongewenst!

Zoals bij ieder park komen mensen in het Diemerpark om zich te ontspannen en drukte te vermijden. Daar horen geen auto’s bij!

  • Autoverkeer verstoort de rust, zorgt voor gevaar voor aanrijdingen en is daarom uitermate hinderlijk voor parkbezoekers en zeker ook voor de dieren. Auto’s in het park zorgen voor geluidshinder en luchtverontreiniging.
  • Aanleggen van parkeerplaatsen nodigt uit om met de auto naar de sportvelden te komen en dat is in strijd met beleid om fietsgebruik te stimuleren en het beloofde autoluwe karakter van IJburg.

Er zijn uitstekende alternatieven!

  • Sportveldbezoekers kunnen met de fiets, de tram of de bus komen. Tramlijn 26 (IJburg – CS) is de meest frequent rijdende openbaar vervoerlijn van Amsterdam. Die rijdt er vlak bij. Dat geldt ook voor buslijn 66 (IJburg – Amsterdam ArenA).
  • Bezoekers die per sé met de auto willen komen, kunnnen op 12 minuten lopen afstand van de sportvelden parkeren op één van de vele lege parkeerplaatsen in een openbare parkeergarage.

Besluitvorming

Een meningspeiling onder de bewoners van IJburg en de Diemerzeedijk in 2013 wees uit dat de meerderheid de aanleg van een parkeerterrein in het Diemerpark afwijst. Het bureau dat de peiling organiseerde, ‘De Wijde Blik’ noemde de uitslag ‘betrouwbaar’ en ‘zeer eenduidig’ en adviseerde daarom aan het stadsdeel om voor bezoekers van de sportvelden een parkeerterrein aan de kop van de Oeverzeggestraat aan te leggen.

Op 26 november 2013 heeft het stadsdeel Oost (PvdA, D66 en VVD = 17 van de 29 stemmen) besloten om een parkeerterrein in het Diemerpark aan te leggen.
Daarmee is de uitslag van de meningspeiling volstrekt genegeerd.

e-mail: vriendenvanhetdiemerpark@gmail.com