Het Diemerpark volgens Wikipedia

Diemerpark

http://nl.wikipedia.org/wiki/Diemerpark


Het Diemerpark op een warme avond in 2007

Luchtfoto van IJburg en omgeving uit 2004.
Op de groene strook links langs het Amsterdam-Rijnkanaal is later het Diemerpark aangelegd.
 
Het Diemerpark is een stadspark aan de Diemerzeedijk in AmsterdamOost, gelegen bij de wijk IJburg.
Het in 2004 geopende stadspark was tot 1973 in gebruik als vuilstortplaats en staat in die hoedanigheid bekend als één van de meest vervuilde plekken van Nederland.[1]
Het 90 hectare metende park is aangelegd op de zeer vervuilde grond; in plaats van voor een volledige bodemsanering te kiezen heeft men hier het hele gebied “ingepakt” in een soort van betonnen doos en is het park als het ware een daktuin op een gifstort. Dientengevolge is het voor bezoekers dan ook niet toegestaan om gaten te graven of zelfs maar tentharingen in te slaan, en is het er niet mogelijk om er bomen van meer dan 5 meter hoog te laten staan.[2]
Het grondwater wordt permanent weggepompt en gezuiverd, en de vele putten en het zuiveringsgebouw zijn prominent in het landschap aanwezig.
Het park is te bereiken met tramlijn 26 vanaf het Stationsplein (halte Diemerparklaan of Zuiderzeeweg). Het park is per fiets bereikbar via de Nesciobrug, de langste fietsbrug van Nederland.

Aanvulling die niet door Wikipedia werd geaccepteerd (januari 2012):
In 2011 werden er door stadsdeel Amsterdam-Oost plannen gelanceerd voor de aanleg van parkeerplaatsen, vlak bij enkele nieuw aan te leggen kunstgras sportvelden in het park. Dit was voor bewoners van IJburg aanleiding om een vereniging ‘Hou Diemerpark Groen’ op te richten, een vereniging van liefhebbers van de rust, veiligheid, natuurbeleving en sport- en ontspanningsmogelijkheden in het Diemerpark.
Eén van de eerste acties van de vereniging was het starten van een petitie tegen de introductie van autoverkeer in het park.